Sevgi Çeşitleri - Yengeç

Yengeç burcu deyince çoğunlukla insanların akıllarına anneliğin yanısıra, anne sevgisinin çağrıştırdığı koşulsuz sevgi kavramından olsa gerek, sevgi sözcüğü gelir. Buna göre en yüce sevgi anne sevgisidir, ve duygusal bir burç olan Yengeç burcu sevme kapasitesi en yüksek olan burçtur. Yine buna göre örneğin Yengeç'le kare açı yapan Koç burcu en duygusuz, yani "sevgi ve şefkat"ten habersiz, dolayısıyla en bencil burçtur.

Oysa astrolojik olarak sevginin Yengeç burcu ile bir ilgisi yoktur. Gerçi burada sevginin türlerini göz önüne almamız gerekir. Normal sevgi sözcüğü Terazi burcu, Venüs, 7. ev ve 5. ev ile ilişkilendirilir. Kardeşçe sevgi Uranüs, yüce sevgi Neptün, tutkulu sevgi Mars, evrensel sevgi Pluto, gizli sevgi 12. ev ile temsil edilir. Cesareti sevmek Venüs Koç'ta, okumayı sevmek Venüs İkizler'de, bağlanmayı (ait olmayı) sevmek Venüs Yengeç'te, yemek yapmayı sevmek Venüs Yengeç'te demektir. Yengeç burcunun evi olan dördüncü ev ise flört ilişkileri nedeniyle çekilen sıkıntı ve ıstıraptır. (5. evin 12. evidir)

 İngilizcede bizim "duygu" dediğimiz şeyleri ifade etmek için üç tane sözcük kullanılmaktadır. Bunlar affection, emotion ve feeling'dir.

Affection duyuş veya duygulanım demektir. Bir hislenme durumudur. Hislenmeyi ifade eden genel bir terimdir. Bilinç ve istençten ayrı, bir hissediş durumudur. Başkaları için cinsel olmayan, genellikle şefkat, bağlılık ve anlayış hislerini duyma halidir. Bu açıklamaya göre Yengeç burcu duygulanımı bol bir burçtur. Koç bu konuda biraz kısırdır. Şefkat, anlayış ve bağlılık için duramayacak kadar özgürlükle meşgul olabilir.

Emotion (Fransızca sarsmak, sallamak, karıştırmak, ve dışarı hareket sözcüklerinden gelir) heyecan demektir. Bireyi kaçma veya saldırma gibi bir eyleme iter. Ekseriya nefes almada, nabız sayısında, kan basıncında, terlemede, iç salgı bezlerinde bir takım fizyolojik değişikliklerle birlikte görülür. Birtakım öznel duygulanımların saptadığı bir çeşit uyandırılma durumu olması ve bu duruma zihinsel olarak bir hareketlilik ve huzursuzluğun eşlik etmesidir. Korku, öfke, sevgi, nefret belli başlı heyecan durumlarıdır.

Feeling hissetmek demektir. Heyecansal ve düşsel unsurların karışımından oluşan ve her türlü uyaran yokluğunda bile varlığını sürdürebilen karmaşık ruhsal durumdur. Heyecandan daha sürekli ve tutkudan daha az şiddetli olan hislerin nedenleri, zihinsel olabileceği gibi, heyecansal da olabilir. Hisler çoğu kez bireyin eğilimlerine, tepilerine, isteklerine ve engellenmelerine bağlıdır.

Bu açıklamalara göre Yengeç burcu hissetmesi ve heyecanı bol bir burçtur. Örneğin korkar ve kaçar. Koç burcu da heyecanı ve hisleri bol olan bir burçtur. Örneğin tepilerine göre saldırır. Veya korkar ve saldırır.

Ancak Koç burcu Yengeç burcunun yaptığı bağlanmayı yapamaz. Bir yerlere bağlanıp, oradakileri beslemek, korumak, kollamak ve büyütmek işiyle uğraşamaz.

-Astroloji Dergisi-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iZ BıRaK ...