3'lü İlişkiler


Sadece 2 sevgili-eş arasında olan değildir. Çocukluğumuzda en çok babamız bizi sevsin deyip annemizi oyundışı bıraktık, bu da bir 3’lü ilişkidir (oedipus kompleksi).

1.kişi: İspiyoncu (Sebep olan-aldatan)
2.kişi: İspiyonlanan (kurban-aldanan)
3.kişi: Hırsız (ayartan)

Hepimiz ömrümüzün bir zamanında bu rolleri değişmişizdir. Ne kadar acı verse de 3’lü ilişkiler dönüşümümüz için mükemmel bir olaydır. Sadece kurban olanın hayatı değişmez kurban edenin de değişir, farkına varırlarsa.

4 ve 10.ev aksları anne-babayı simgeler ya da Güneş ve Ay’a açı yapan gezegenler. Burada gezegenleri bulunanlar baktığımızda mesela, 10.ev venüse sahip bir erkek annesini seviyordur. İlerde karşı cinsi duyguların bastırılması söz konusudur, devamında gidip kendinden yaşça büyük birini de seçebilir anne yerine koyabileceği. Çok genç birini seçecek olsa bile annesiyle haritası neredeyse tıpatıp (kişisel gezegenlerde) aynıdır. Tersi bir durumda, mesela bir kadının haritasında Venüs 4.evine düşse idi, ebeveynler birine duyulan aşırı sevgi ve ona ulaşamama, elinden alınması, kendinin kurban olup arada kalması. Biri size yakınıyorsa “Sevgilim bana hiç nefes aldırmıyor, fazla sahiplenici” diye o kişinin haritası şöyle yansımaktadır: 4 ya da 10.evindeki Venüs ve Ay’ın Pluto’ya kare açıda olması. Ya da kişi diyorsa “Sevgilimin yanında kendim olamıyorum” o vakit yine 4 ya da 10.evindeki Venüs ve Ay’ın Satürne’e karşıt açısı söz konusu olurdu.

Venüs, Güneş, Ay, Neptün, Jüpiter ebeveyn evleri dediğimiz evlerden (4.ve 10.ev) duruyorsa o vakit anne ya da babaya aşırı bağımlılık söz konusudur. Bunlardan biri 4.evdeyse babayı fazla idealize etme durumu gözlenir. Güneş’in Venüs ile kavuşumu ya da Jüpiter ve Neptün’e 120 derece yine idealize etme anlamındadır.

Ay-Neptün ya da Ay-Uranüs kombinasyonları direkt anne diye bağırır haritalardan, buna keza Güneş-Neptün ya da Güneş-Uranüs kombinasyonları da aynı şekilde baba diye bağırır.

Uranüs ve Neptün çocuğa kayıp anne – baba hissiyatı yaşatır.

Venüs Satürn ile kavuşumda ya da 4 ya da 10.evdeyse aynı zamanda Ay-Satürn / Güneş-Satürn açıları alıyorsa sevgi almamış bir çocuğu gösterir. Venüs-Satürn açı kombinasyonu 3’lü ilişki sebebidir, koruma kalkanı dediğim açı. Venüs-Satürn açılarında sevginin anlamı: “Şunu şunu yaparsan seni severim”, koşullu sevgi almıştır çocuk ve bildiği tek sevgi dili budur. Sevgi verilmiş olabilir ama bunun için çocuk bir şeyler yapmış olmalıdır, bir emek, bir efor sarf etmelidir. Çocuk kısıtlamaların olduğunu hisseder ve sevgiyi ilk önce hak etmesi gerektiğini düşünür, bu da fazladan sorumluluk yükler ilerde ilişkilerde.

İlişkilerde derinleşmemek için 3’lü ilişkilere başvurulur ya da bile bile lades denilir. Özellikle evli biri seçilir, özellikle yaşı küçük birine gidilir gibi. Böylelikle baştan ümidi tümden yok eder kişi ve böylelikle derine inmez.

Bazen de çocuk ebeveynlerden birini çok güçlü ve sert bulur bu da bizi Pluto’ya götürür. Ya da ebeveynlerden biri çok asabi ve şiddet içerikli yaşar burada da Mars’a bakarız. Mars-Pluto / Mars – Chiron açılarında aşağılanma, manipülasyon konuları görülür ailelerde. Mars-Neptün açısı kurbanı gösterir bize. 4.evdeki Mars-Pluto ihtiyaçları karşılayan, düşünceli bir babayı gösterir ancak çocuk için o patrondur ve aşırı kontrolcüdür. 4.evdeki Venüs-Pluto babaya aşırı duygusal bağlanma olarak görülür. Erkek haritasında 4.evde duran Pluto gider kişiye anneye benzeyen eş buldurur. Kadın haritasında 10.ev duran Pluto gider kişiye babaya benzeyen eş buldurur. 4 ya da 10.evde konumlu bir Mars ebeveynlerden biriyle olan savaşı anlatır. Plutonik için kendi yaşamını kontrol etmek öncelikle her şeyden önemlidir. Bir kayıp ya da bir aşağılanma ile karşı karşıyaysa, kontrolü yitirir ve daha çok yıkıma sebebiyet verir. Plutonik için yaşam ve ölüm arasıdır ortası yoktur. Hayat şakaya alınamaz onun için. Buz ile ateş arasındadır: Bir ilişki sona doğru gidiyorsa hala onun için öteki vardır. Kendini garantilemek ister bu konuda o yüzden 3’lü ilişkilere başvurabilir. Genelde aldatan rolünü alır plutonik ölmemek adına ve de tabii ki kontrolü kaybetmemek için kendi üzerinde, bitip ölüp yeniden küllerinden dönme seremonisini ertelemektir.

Venüs-Pluto açıları çok duygusaldır. Derin ilişkilere yönelir. Kolay bırakmaz ve sadakatlidir. Sevdiği hayatının orta noktasında durmaktadır onun. Çocukluğunda da bu kişi ebeveynlerden birini çok sevmiş bağlanmıştır ve karşılık alamamıştır kendi derine indiği kadar. Venüs; Pluto-Satürn ya da Chiron’a açılıysa, seçtiğimiz kişi ile gelecek olmadığı bile bile girilen ilişkidir, bile bile lades olayı. Terk edileceğini bile bile içten içe. Risk alıp derinleşmektense imkansıza yönlenip başladı ve bitti yaşamak durumuna götürür kişiyi, üzülmemek adına.

Satürn 3.evde genelde tek çocuğu gösterir aile içinde.

İlişkilere çocukluğumuzdaki boşlukları kapatabilmek için girdiğimizde kullanılmış hissederiz sonunda kendimizi. 4 ve 10.evlerimizden ebeveynlere bakıp onlarda yitirdiklerimizi irdeleyeceğimize artık kendi hayatımızı yaşamayı bilmeliyiz, o gezegenleri ailenin bıraktığı boşlukları doldurmaya çalışmayarak, kendi ihtiyacımız olan şeylere yönelerek. O evlerdeki gezegenleri kendi gezegenlerimiz gibi alıp hayata başladığımızda farkındalık geliştirdiğimizde hayat yeniden başlar. Sonuçta ne kadar ebeveynlerimizi anlatsa da onlar bizim haritamızdaki kendi gezegenlerimiz.

Liz Green tercüme KuKi