Akrep ve Kader


Mitolojide örümcek, yılan ve ejderha ülkesinin soğukkanlı fanileri. Bilinmeyen güçlerin şeytani arketipi. Herkes yaşamının bir döneminde bu iki kafalı ejderhayla yüzyüze gelir, ancak akrep için bu bir kısırdöngüdür. Medusa hikayesi de akrebin kaçamayacağı kaderlerden biridir (aldatılma ile dönüşüm). Medusa çok güzel bir kadındı taa ki Tanrı Athene’yi kırana kadar. Medusa Poseidon ile birlikte olduğunda Athene onu kıskandı ve bir Gorgon’a dönüştürdü. Hırsızlık (pluto) ve yaralanan cinsellik (dönüşüm). Bu durumda akrebi kadınsal kinin ve öfkenin en uç noktasını yaşatmaya getirecektir. Hayata olan nefret ve acı aldatılmadan dolayı doğan dişil ya da eril akrebin deneyimleyeceği bir kaderdir eninde sonunda bu kaderden kaçamayacaktır. Akrebin yaşayacağı önemli dönüşümlerden biridir, kadınsı kara yanından kurtulması ve yoluna devam etmesini gerektiren. Medusa’nın dönüştürüldüğü haline bakan kendi gölgesinden kurtulamayandır.

Toplum içindeki canavarları yoketmek yine akrebin işidir: Martin Luther (akrep), Gandhi (yks akrep) ve Freud (yks akrep) bunlardan birkaçı ejderhanın kafasını kesen. “Kötünün istediği güç ve iyinin yarattığı güç farklıdır”. Akrep sabit bir burç oluşundan elinden gitmesine izin vermez sevip mutlu olduğu şeylerin. Aslında sahip olduğunu tam anlamıyla anladığında da mutluluğun uçup gittiğini görür içinden, oysa baştan bırakmayı bilmeliydi, son kırıntılara kalmadan.

Akrep’in narsistik yapı, güç savaşları, gurur, kibir yüzleşeceği kader imtihanlarındandır. İki yol olarak bakılırsa bu imtihanlara yolun sonunda; hayattan iğrenip kaçmak ya da diğer son hayatın içine akmak, karışmak. Yolun sonunda Akrep’i iki seçenek beklemektedir: Cinsellik mi ruh mu?  Birini bastırıp diğerini seçmek zorunda kalacaklardır, zorunda kalmak da kontrol dışıdır, kadere varılır .

Liz Green tercüme KuKi